Zdroj: sxc.hu

Káva – každý z nás asi ví co to je, ovšem ne každý jí má rád a ví jak chutná. Ale víš vůbec o ní více, než jen to, že je to černý lahodný mok, který si rádi vychutnáváme v kavárně, doma nebo na cestě (kamkoliv) v kelímku? S mlékem, cukrem či jen tak?

Já osobně piji pouze „Piccolo“ bez ničeho, ale nikdy jsem se o ní více nezajímala, spíše tak okrajově. Setkávala jsem se  s různými názvy kávy, které byly různě k dostání v kavárnách či obchodech. Neboj, nehodlám tady žádnému dovozci, pražírně či balírně dělat skrytou reklamu. Ale nikdy jsem s přesností nevěděla co na obalech kávy znamená popisek 100% ARABICA nebo ROBUSTA, nikdy mne nenapadlo si to vyhledat na internetu, na to jsem byla příliš pohodlná. Občas se mi stalo, že mi káva nesedla a tak jsem jí prostě ze svého života vypustila, neustále jsou někde spory o tom, zda je vůbec káva zdravá.

A může vůbec být káva zdravá?

Rozhodně nebude škodlivá, aspoň to jsem se minulý měsíc dozvěděla a ne jen to. Díky zásadním změnám ve svém životě, jsem byla nucena přemýšlet nad tím, co vůbec v životě chci, jakým směrem se vydat. Uměla a stále si umím představit, že bych jednou vlastnila kavárnu, jenže nemám ani špetku zkušeností a tak jsem si zaplatila kurz baristi, a to hned dvoudenní. První den jsem se dozvěděla vše o kávě, jejím původu a byly mi zodpovězeny odpovědi na mé nevyřčené otázky. Po celý den nás kurzem vedl Roberto, Ital žijící v Čechách, velmi příjemný a zajímavý muž, který dokázal svým projevem velmi zaujmout a nenudit, bylo z něj cítit, že má ke kávě velmi blízko a sám je jejím milovníkem, stále byl na prvním místě obchodníkem, který své informace předával dál, ale mnohé z nás (celou skupinu) velmi naučil.

Zdroj: sxc.hu
Zdroj: sxc.hu

Já sama jsem si popsala nejméně 10 stran A4. Třeba to, že káva pochází z Etiopie a řadí se mezi ovoce, ano ovoce. Roste na keři a její plody připomínají trochu plody třešně, jen s tím rozdílem, že její dužina je k dalšímu zpracování nepoužitelná a veškeré hodnotné prvky a vitamíny obsahuje pecka, nebo-li 2 zrnka kávy. Po vyloupnutí z plodu mají zrnka barvu zelenou a díky pražení se z ní stávají námi známá voňavá hnědá zrnka, záleží na době a teplotě pražení, každý dovozce (výrobce) má tato pravidla odlišná. Ještě jsem nestihla ochutnat všechny druhy kávy (jelikož je známo okolo 200 druhů), ale dnes vím, že se budu vždy přiklánět k Arabice, ač je to káva dražší, jelikož její první sklizeň je až za 7 dlouhých let, ale obsahuje méně kofeinu než Robusta nebo-li Canephora, a to až o polovinu.

Důležité je také skladování kávy, jelikož pražená zrnka nebo spíše tuk obsažen v nich na vzduchu žlukne a ač ty chutí či vůní nic nepoznáš, věř, že tvůj  žaludek ano. Ještě pokud ho máš citlivější, třeba jako já. Káva by měla být skladována mezi +8°C  až  +25°C. Takže pokud jí v létě po druhé upražíš v autě, být tebou ji raději vyhodím.

Příprava je alchymie

Příprava kávy je vlastně tak trochu věda, protože to nejdůležitější pro správné připravení kávy je její namletí na správnou hrubost, pokud je příliš hrubá, voda proteče velmi rychle a esspreso nezíská správnou chuť a požadovanou pěnu, pokud je namletá příliš jemně, voda protéká velmi pomalu, špatně a dlouho, a tím se do kávy dostávají špatné látky. Pokud nejste odborníkem kávy nebo degustátorem, asi těžko posoudíte, zda pijete kávu zdravou nebo už lidskému organismu zbytečně škodlivou.

Takže díky tomuto drobnému Italovi dnes již vím, že Piccolo vážně neexistuje a až příště přijdu do kavárny objednat si své oblíbené esspreso a obsluha mi donese něco co jsem si vlastně neobjednala, budu vědět, že na tomto místě si již příště kávu nedám. Ale netrap se tím, že vlastně nevíš zda piješ kávu tu zdravě připravenou nebo nikoli, jelikož co není dnes na světě už zdraví škodlivé? Pij si kávu, takovou jak tobě chutná a hlavně tam kde se cítíš příjemně.

Komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.