Párování vína je disciplína, která se zabývá ideální kombinací vína a jídla. Dlouholeté zkušenosti jednoznačně dokazují, že správná volba v tomto případě může zcela změnit pohled na víno či pozvednout požitek z jídla.
Vzhledem k množství odrůd révy vinné a rozličným chutím vín téže odrůdy v závislosti na zpracování a mnoha dalších faktorech je párování vína velmi složitou disciplínou. Nelze tedy jednoduše říct, že Pálava se hodí ke kuřeti po myslivecku. Věhlasné restaurace si kvůli správnému párování najímají fundované someliéry, nebudeme se tedy tvářit, že po přečtení tohoto článku budete úplně přesně vědět, jak na to. Rozhodně se vám pokusíme dát alespoň přibližné tipy pro orientaci v oblasti párování vína.
Postupujte od vín lehčích, přes růžová až po těžší vína
Při degustaci vína platí, že se postupuje od vín lehčích, bílých, přes růžová až po červená těžší vína plné chuti. Podobně to platí i při párování vín s jídlem při vícechodovém hodování.
K přípitku většinou volíme vína perlivá, ať už jsou to originální vína typu šampaňské nebo odlehčenější italská či moravská vína typu frizzante. Jsou svěží a připraví žaludek na příjem dalších chodů i vín. Přípitek se zpravidla nalévá v umírněném množství, není cílem se přivést před večeří do příliš uvolněného stavu.
Na etiketě většiny vín je napsáno, k čemu se svojí chutí hodí
Odrůdu a sytost vína volíme podle skladby jednotlivých pokrmů, nikoli podle pořadí, v jakém se nosí na stůl. Na etiketě většiny vín je napsáno, k čemu se svojí chutí hodí. Šumivá a lehká bíla vína k sýrům jemné chuti, rybám, plodům moře a kuřecímu masu upravenému lehkým způsobem. Hutnější úpravy drůbežího masa či létavé zvěřiny si naopak žádá spíše těžší, výraznější vína, jak bílá, tak červená.
K nim se hodí rovněž téměř všechny úpravy mas červených a zvěřiny. Růžová vína pak párujeme podle jejich povahy, lehčí stejně jako vína bílá, hutnější pak jako vína červená.
Sladká vína dezertního typu podáváme na závěr jídla ke sladké tečce.
Obecně také platí, že kyselejší vína se hodí ke kyselým pokrmům, kořenitá ke kořeněným a podobně. Sladší víno podávané ke kyselému jídlu vám v ústech zhořkne, naopak kyselé víno podtrhne chuť ostřejšího pokrmu.
Nejste-li si jisti, jaká vína zvolit k připravovanému jídlu, zeptejte se na to svého vinaře. Přesně ví, jak které víno chutná a k čemu se bude hodit. Párování vína není módním výstřelkem. Je to cesta, jak i z jednoduchých a prostých jídel udělat výjimečný chuťový zážitek. Zkuste to a ochutnejte ten rozdíl.