Zdroj: Sxc.hu
Už jsi slyšela název molekulární gastronomie? Pokud si pod tímto pojmem jen horko těžko dokážeš něco představit, pak tě zvu do světa molekulární kuchyně, kde věda je opravdovou zábavou. Neděs se však žádných molekul, chemie tě v tomto případě zas až tak moc nečeká. Naštěstí.
Molekulární gastronomie je jeden z nejmodernějších způsobů, jak připravit jídlo a pití. Zároveň k tomu nepotřebuješ žádné zázračné suroviny, ale postačí ti ty běžně koupené v supermarketu a speciální postup, možná ale můžeme říci i „kouzelný“. Opravdu se však neděs, že bys k molekulární kuchyni potřebovala zapátrat v sešitech z chemie a konečně bys tak použila nabiflované vzorečky, ty si v hlavě nech uschované ještě na později.
Zábavné kulinářské umění
Co si takhle tedy díky molekulární gastronomii připravit originální večer s kamarády nebo překvapení na párty pro tvou kámošku? To by byl opravdu neotřelý dárek, kterého se zaručeně nesejde více. Věř nebo ne, ale tento experiment tě určitě bude bavit.
Co k tomu budeš potřebovat?
Možná ses v některé restauraci již s těmito pojmy setkala, a tak trochu alespoň tušíš, co od molekulární kuchyně očekávat. Zároveň ti jistě hlava nebere, jak bys ty sama mohla vytvořit to samé, co zkušení šéfkuchaři. Postačí ti ale pouze speciální molekulární sada, se kterou si můžeš například připravit Mojito, ale i Carrie milovaný Cosmopolitan nebo neméně výbornou Margaritu, a mnoho dalšího.
V molekulární sadě, kterou můžeš koupit například v e-shopu ochutnejsvet.cz, najdeš 3 potravinářské přídavné látky, 2 pipety, děrovanou lžíci, silikonovou formu a hlavně brožuru se třemi molekulárními recepty. Takže se neboj, že bys něco nezvládla. Přesný návod, jak na to, ti zaručeně pomůže s tvými kulinářskými pokusy. Ale pozor! Vlastní fantazii se meze nekladou ani v tomto novém oboru.
Pomocí přírodních látek a speciálních postupů si můžeš z oblíbeného Mojita vytvořit Mojito bublinu, cukrovou pěnu nebo plovoucí mátový kaviár.
MOJITO-BUBLINA – Uzavřeš své Mojito do velké bubliny, jejíž chutě ti explodují v ústech.
CUKROVÁ PĚNA – Ozdobíš své mojito lehkou cukrovou pěnou.
PLOVOUCÍ MÁTOVÝ KAVIÁR – Proměníš své lístky máty a vytvoříš z nich působivý plovoucí mátový kaviár.
Inspirovat se můžeš rovnou i ve videu, kde uvidíš, jak připravit zmiňované Mojito. Ovšem tohle je pouze bohémský pohled pro oči, co teprve zažijí tvé chuťové buňky, až ochutnáš své vlastní. A navíc ten pocit, že jsi „molekulární expert“ 🙂
[vsw id=“Bpl29em–C4″ source=“youtube“ width=“500″ height=“400″ autoplay=“no“]
Zapomeň tak na nudný večírek, na který nakoupíš pár lahví vína a nějaké chipsy. Zažij s kamarády opravdu experimentální večer a nechte vstoupit do popředí moderní gastronomii, nejen co se týká nápojů. S molekulární sadou si užijete mnoho zábavy, ovšem na druhou stranu, sada je vhodná k použití i pro obyčejný večer s tvým přítelem, ze kterého chceš udělat neobyčejný večer.