Zabijačka v podzimním období patří neodmyslitelně k české tradici v mnoha českých rodinách. V den, kdy se porazí prase, sejde se celá rodina s příbuzenstvem a na naporcování masa a přípravě delikátních zabijačkových pokrmů se podílejí všichni svou měrou.

Podle toho, jak je prase živené a kolik kilo váží, bude připraveno více nebo méně pochutin. A jak s masem ze zabijačky správně naložit?

Ovar, jaterničky, prejt a další vařené delikatesy

Zdroj: Pixabay.com
Zdroj: Pixabay.com

Nejvíce pochoutek se na zabijačkách připravuje za pomoci vaření. Připraví se části masa, které se důkladně uvaří ve slané vodě a následně smíchají s dalšími ingrediencemi a kořením a zpracují se. Kolena například slouží často jako vynikající ovar. Z tučnějšího masa v kombinaci s libovým se tvoří směs na jitrničky a prejt. Některá masa ale necháváme k pozdějšímu zpracování. Kotletu, kýtu, plec a samozřejmě panenku si bereme pro přípravu do kuchyně. Z kotlety jsou skvělé steaky. A pánové jistě ocení, když je připravena i delikátní pepřová omáčka ke steakům.

Nezapomenout na škvarky

Pokud má prase dostatek podkožního sádla a vy patříte mezi milovníky škvarků, máte vyhráno. Když je dostatečně prorostlý bůček, ještě ten den je vhodné nakrájet ho na kostky a začít škvařit. Čerstvý chléb se solí a teplými škvarky zahřeje každého. Pokud škvarky nesníte hned, velmi jednoduše se z nich dá připravit delikátní škvarková pomazánka.

Zabijačka je slavnost

Zdroj: Pixabay.com
Zdroj: Pixabay.com

Nesmíme zapomínat ani na to, že zabíjačka odjakživa byla pro rodinu slavností. A tradice by se měly dodržovat. Ani v dnešní době tedy nezapomínejte dělat zabíjačku s atmosférou. Živá hudba například pozvedne tuto akci mnohem výše a uvidíte, že si ji i vy mnohem více užijete. Myslete také na to, aby si všichni měli kam sednout a kde odpočinout. Nezapomínejte tedy připravit zahradní nábytek. Jestli máte málo zahradního nábytku, velké množství prodejců nabízí na podzim výprodejové akce, například mountfield.

Komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.