Zabijačka v podzimním období patří neodmyslitelně k české tradici v mnoha českých rodinách. V den, kdy se porazí prase, sejde se celá rodina s příbuzenstvem a na naporcování masa a přípravě delikátních zabijačkových pokrmů se podílejí všichni svou měrou.

Podle toho, jak je prase živené a kolik kilo váží, bude připraveno více nebo méně pochutin. A jak s masem ze zabijačky správně naložit?

Ovar, jaterničky, prejt a další vařené delikatesy

Zdroj: Pixabay.com
Zdroj: Pixabay.com

Nejvíce pochoutek se na zabijačkách připravuje za pomoci vaření. Připraví se části masa, které se důkladně uvaří ve slané vodě a následně smíchají s dalšími ingrediencemi a kořením a zpracují se. Kolena například slouží často jako vynikající ovar. Z tučnějšího masa v kombinaci s libovým se tvoří směs na jitrničky a prejt. Některá masa ale necháváme k pozdějšímu zpracování. Kotletu, kýtu, plec a samozřejmě panenku si bereme pro přípravu do kuchyně. Z kotlety jsou skvělé steaky. A pánové jistě ocení, když je připravena i delikátní pepřová omáčka ke steakům.

Nezapomenout na škvarky

Pokud má prase dostatek podkožního sádla a vy patříte mezi milovníky škvarků, máte vyhráno. Když je dostatečně prorostlý bůček, ještě ten den je vhodné nakrájet ho na kostky a začít škvařit. Čerstvý chléb se solí a teplými škvarky zahřeje každého. Pokud škvarky nesníte hned, velmi jednoduše se z nich dá připravit delikátní škvarková pomazánka.

Zabijačka je slavnost

Zdroj: Pixabay.com
Zdroj: Pixabay.com

Nesmíme zapomínat ani na to, že zabíjačka odjakživa byla pro rodinu slavností. A tradice by se měly dodržovat. Ani v dnešní době tedy nezapomínejte dělat zabíjačku s atmosférou. Živá hudba například pozvedne tuto akci mnohem výše a uvidíte, že si ji i vy mnohem více užijete. Myslete také na to, aby si všichni měli kam sednout a kde odpočinout. Nezapomínejte tedy připravit zahradní nábytek. Jestli máte málo zahradního nábytku, velké množství prodejců nabízí na podzim výprodejové akce, například mountfield.