Co mám zítra vařit?

Obvyklá otázka mnoha českých hospodyněk, které se starají o to, aby byl na stole každý den delikátní pokrm a vše fungovalo naprosto přesně tak, jak by mělo.

S chodem domácnosti vám nepomůžeme, ale pomůžeme vám v problematice zítřejšího vaření. Máme pro vás totiž tip na zítřejší menu, ať už k obědu nebo k večeři.

Vsadili jsme na klasiku

Možná jste čekali, že jako námět zvolíme lehce upraveného lososa s exotickou omáčkou, nebo složitý recept na pravý hovězí biftek. My jsme ale vsadili na tradiční českou kuchyni, protože ta se z domácích jídelníčků pod přívalem exotických jídel vytrácí, což je rozhodně škoda. Česká kuchyně je pestrá, vydatná lahodná. Na rozdíl od jiných kuchyní dokonce není tolik náročná ani na přípravu. Naším tipem, co zítra vařit je klasická koprová omáčka a jako svačinka nebo jako dezert bude tradiční škvarková pomazánka.

Zdroj: Pixabay.com
Zdroj: Pixabay.com

Koprovou omáčku jsme zvolili s vejcem?

Na postup přípravy koprové omáčky jsme zabrousili do receptů našich babiček a připravíme si tedy koprovku s vejcem, protože hovězí maso v té době bylo spíše sváteční. Do hrnce si dáme vařit 600ml vody, kterou důkladně osolíme jednou lžičkou soli. Vodu pomalu přivedeme k varu a přidáme 2 hrsti najemno nasekaného kopru. Omáčku ochutíme cukrem a octem. Výraznost sladkokyselé chuti je jen na vás. Jen si pamatujte, že na jednu lžíci octa je zapotřebí dvou lžic cukru, aby byla chuť vyvážená. Nakonec přidáme k ochucení šťávu z poloviny citronu, špetku mletého pepře a vše zalijeme 100ml smetany smíchané s třemi lžícemi hladké mouky. Důkladně promícháme, přivedeme k varu, necháme vařit 10 minut a koprová omáčka je hotová. Mezitím si uvaříme také vejce a brambory ve slupce, jako přílohu.

Zdroj: Pixabay.com
Zdroj: Pixabay.com

Tradiční škvarková pomazánka

I pro recept tradiční škvarkové pomazánky jsme zalovili v babiččiných receptech. Postačí jen miska škvarků (raději menších, ty mají výraznější chuť), 2 lžíce sádla, špetka mletého pepře a 3-4 stroužky česneku. Jen přípravu si usnadníme více, než naše babičky. My totiž využijeme kuchyňský robot, kam vložíme všechny ingredience a necháme zmixovat dohromady. Není nutné lisovat česnek ani mlít škvarky. Ideální je pomazánka na čerstvý chléb, který ještě křupe.

Latest Posts

Nenech si ujít