Říká se, že Češi mají zlaté ručičky. O naší šikovnosti ohledně domácího kutilství a zahradničení by se dala vést dlouhá polemika. Nejhorší ovšem je, když se naše různé zlepšováky snažíme aplikovat tam, kde to vůbec není potřebné. Třeba při přípravě kávy. Jakých nejčastějších hříchů se Češi dopouštějí?

Stará káva

Mylně se domníváme, že produkty bez uvedeného data spotřeby můžeme užívat dlouhé měsíce. V případě kávy to ovšem není pravda. V případě že balík kávy necháte otevřený několik měsíců, postupně z něj vyprchává chuť a aroma. Díky tomu se připravíte o chuťový zážitek z nápoje a ani sebelepší kávovar kávě chuť nevrátí. Přestaňte pořád myslet na to kde ušetřit a nenakupujte velká „výhodná“ balení kávy, která nemáte šanci spotřebovat do jednoho měsíce.

Turek

Tradiční český turek je naší národní výsadou, která ovšem čelí kritice z řad znalců kávy. Panuje mylná domněnka, že příprava tohoto nápoje je inspirovaná metodou přípravou kávy v Turecku. Proč je Turek trnem v okem kávových požitkářů? Největším problémem je dlouhý kontakt zrnek kávy a horké vody. Po několika minutách louhování se ovšem z kávy začnou uvolňovat rezidua a přebytečný kofein. Tato rezidua z pražení nejsou pro těla zdravá. Nepředstavují sice riziko pro zdravé jedince, ale citlivějším lidem se nedoporučuje.

Jak turka připravit správně?
  1. Do předehřátého hrníčku nasypeme dvě lžíce kávy.
  2. Zalijeme jí vodou do 3/4, která je mírně pod bodem varu (98°C).
  3. Zalijeme zbytek hrníčku krouživým pohybem, aby káva nevířila.
  4. Mírně zamícháme, počkáme tři minuty až se sedlina usadí a podáváme.
  5. Sluší se hostům nabídnout hrnek vody, káva totiž dehydratuje.

Horká voda

Dalším problémem se kterým se potýkáme je zalévání kávy příliš horkou vodou. Ačkoliv se to obecně moc neví, horká voda kávě škodí. Ideální je po uvaření nechat vodu 1-2 minuty vychladnout. Znalci dobré kávy se schodují, že ideální teplota k zalití kávy se pohybuje okolo 92° C. V případě že kávu zalijete vařící vodou, necháte uvolnit rezidua z pražení a káva tímto získá nepříjemnou trpkou chuť.

Uvažujete o koupi kávovaru?

Kávovar delonghi

K přípravě dobré kávy se hodí kávovar delonghi s volitelnou sílou kávy a teplotou vody.

Špatně namletá káva

Obecně příliš nerozlišujeme mezi způsoby namletí kávy. Neuvědomujeme si ovšem, že způsob namletí kávy je při její přípravě velice důležitý. Pro kávovar je vhodná jemně namletá káva, v případě že děláme kávu překapávanou, doporučuje se použít hrubě mletá káva.

Skořice na cappuccino

Tradičně se u nás přidává skořice na cappuccino, i přesto že by se to tak dělat nemělo. Podle platných standardů se za cappuccino považuje pouze espresso s mlékem a mléčnou pěnou. Samozřejmě proti gustu žádný dišputát, pokud má někdo rád kávu se skořicí, určitě si jí do nápoje přidat může, chybné ovšem je pokud vám barista bez optání skořici, či kakao přidá automaticky.

Komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.