Zdravé mlsání pro všechny a to i pro celiaki

Oslaď si dietu něčím dobrým i Ty, aniž bys měl pocit, že jsi zhřešil nebo porušil svůj jídelníček. Nenavádím Tě, aby jsi tuto sladkost snědl celou nebo si jí dopřával denně. Pokud i Ty máš rád sladké, ale trápí Tě nabraná kila z vánočního přejídání, nezoufej, mám tady pro Tebe jeden typ na sladkou snídani či odpolední svačinu. No a pokud Tě trápí spíše Celiakie, můžeš si tento dezert dát s chutí i Ty.

a o čem to tu vlastně mluvím?

RÝŽOVÝ DORT

Doba přípravy: 40 minut

Doba pečení: 45 – 50 minut

Ingredience

  • 1 l mléka
  • 250 g kulatozrnné rýže nebo rýže Arborio
  • vanilkový lusk
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • nastrouhaná kůra z 1 očištěného citronu
  • mandlové aroma
  • 4 vejce
  • 150g sušeného ovoce pokrájeného na kousky (rozinky, brusinky, fíky, meruňky)
  • 1 nastrouhané jablko
  • plátky mandlí na ozdobu
  • lžička sušené stevie

 DSC08367

Svař mléko se špetkou soli a zrníčky vanilkového lusku, poté přidej rýži a vař do změknutí (trvá to cca 15 -20 minut). Mezitím si připrav sušené ovoce, nestrouhej jablko a odvar ze stevie (1 lžíčku sušené bylinky vylouhuj v 100ml). Po změknutí rýže odstav z plotny a přidej vanilkový cukr a odvar ze stévie a nech vychladnout na pokojovou teplotu. Předehřej si troubou na 180°C a vysyp vymazanou dortovou formu moukou nebo (nejlépe) vylož pečícím papírem.  Po vychladnutí přidej jablko, sušené ovoce, 4 – 5 kapek mandlového aroma, kůru citronu a žloutky. Z bílků a špetky soli ušlehej tuhý sníh, který pak opatrně vmíchej do rýžové směsi. Přelij do připravené formy, posyp plátky mandlí a dej péct na 45 – 50 minut. Ještě teplý ochutnej a pokud Ti přijde málo sladký, příliš obyčejný nebo až moc „zdravý“ uprav si ho dle libosti ..

čerstvou šlehačkou, vanilkovým pudinkem, ovocným topingem nebo politý teplou čokoládou Já ho příště určitě zkusím bez ovoce a použiji ho jako piškotový korpus, který rozříznu a naplním třeba krémem, šlehačkou nebo marmeládou.

Každopádně, ač či tak, vychutnej si každý kousek a zapomeň na ten „rýžový nákyp“ ze školních jídelen, který do dneška nemá nikdo rád 🙂

DSC08372

 

 

Latest Posts

Nenech si ujít