Cheesecake, kdo by nemiloval tento dezert, ať už ovocný nebo classic, má mnoho podob, možností přípravy (pečený/nepečený), ale chuť má vždy jedinečnou a neznám nikoho kdo by mi řekl: „Děkuji, nechci.“ spíš možná „Nevím, co to je“. Vždy zkouším nějaký nový a hledám dokonalou kombinaci čerstvého sýra a něčeho navíc.
Nejradši používám sušenkový základ, kdo by se taky chtěl zdržovat děláním těsta a kupované není ono. Zkusila jsem již několik druhů máslových sušenek a musím říct, že kombinace těch s příchutí perníku a oříškových (oříškové Be-be) je jedinečná. Vlastně, postačí obyčejné sušenky „CLUB“, přidat perníkové koření, namleté oříšky a můžeš také přidat trochu nasekané kvalitní hořké čokolády.
A jaký je tento? Zkus ho a uvidíš. Vypadá možná příliš složitě, ale zvládne ho i úplný začátečník.
Co budeš potřebovat:
– dortovou formu s odnímatelným dnem o prům. 25 cm
Příprava: 20 minut + chlazení
Tepelná úprava: 1 hodina
Množství: 8 – 10 porcí
Základ – 250 g sušenek (dle libosti), 100g rozehřátého másla
Náplň – 1,25 kg sýra ricotta, 4 mírně rozšlehaná vejce, 250 ml (hrnek) podmáslí, 2 lžíce kukuřičného škrobu, šťáva z jednoho citrónu a nastrouhaná kůra, vanilkový lusk, 100 – 125g cukru, špetka soli, mražené ovoce, mandlové lupínky
Postup
Připrav si sušenkový základ – rozdrť sušenky na drobečky (v mixéru nebo vlož cca 1/2 balíčku do mikroténového sáčku a použij váleček na těsto), přidej koření, ořechy, čokoládu a přidej rozpuštěné máslo a promíchej rukama. Tuto směs vtlač na dno formy, můžeš i na její boky, ale to už je pracnější a trochu to opadává, až budeš mít hotovo dej takto připravený základ do lednice a rozehřej troubu na 180 °C.
Sýr ricotta, podmáslí, cukr, špetka soli a škrobovou moučku vymícháme dohladka (ručně nebo el. mixérem). Přidáme semínka z vanilkového lusku, šťávu a kůru z citrónu a nakonec vmícháme rozšlehaná vejce. (Těsto se může zdát příliš řídké, ale vejce a škrob během pečení udělají své). Těsto nalij na sušenkový základ, poklaď mraženým ovocem (třešně, maliny, borůvky, ostružiny – jednotlivě nebo mix, samostatně švestky) a posyp mandlovými lupínky. (Na švestky doporučuji použít pod mandle ještě skořici)
Peč asi 1 hodinu – 1 hodinu 20 minut, vypni troubu a dort nech chladnout v troubě s otevřenými dvířky – povrch může trochu popraskat (ale to nic nezkazí na jeho chuti). Po vystydnutí ho ulož ještě do lednice a podávej chlazený třeba s kopečkem domácí šlehačky či ovocnou omáčkou.
Doporučuji cheesecake připravit den před jeho podáváním, stačí se dobře vychladit a „nezkazit“