Lehká štola – nejen na Vánoce

Štola je k jídlu vynikající hned druhý den, jelikož není z kynutého těsta, nepotřebuje tolik dní na rozležení a zabalenou v alobalu ji můžeš v chladu uchovávat cca tři týdny, ale předpokládám, že Ti tak dlouho nevydrží. Já jsem dělala dvojitou dávku cca 3 týdny před Vánoci a týden nato jsem přidělávala další 4 dávky.

Moje babička a maminka mají několik let cukrovku a nechtěla jsem je ošidit o tuto dobrotu, tak jsem v receptu použila pouze ½ dávky cukru a moučkovým cukrem jsem jí vůbec nepoprášila, a i tak byla vynikající. Rozinky a kandované ovoce je samo o sobě dostatečně sladké, a když si dáš víc než jeden kousek, nebudeš tak přeslazena.

Zkus ji také a uvidíš

Příprava: 20 minut / pečení:  40 – 45 minut na 180°C

Počet ks: 2 velké nebo 3 menší štoly

Ingredience

  • 500kg hladké mouky                                              60 g rozinek namočených v rumu
  • 1 sáček prášku do pečiva                                      60 g nasekaných ořechů
  • 150 g pískového cukru                                           2 celá vejce
  • 1 sáček vanilkového cukru                                     Mandlové aroma nebo marcipán
  • 150 g másla pokojové teploty
  • 250 g tvarohu ve vaničce (měkký)
  • Čerstvá kůra z ¼ očištěného citronu                   Cca 150 g rozpuštěného másla na potírání
  • 60 g kandovaného ovoce                                       Moučkový cukr na obalení

 

1)       Na vál vysypeme mouku, prášek do pečiva a oba dva cukry, máslo pokrájené na kostičky, tvaroh, kůru z očištěného citrónu a vejce. Přidáme kandované ovoce, nejvíce se hodí kandovaná citronová a pomerančová kůra, rozinky (které jsem jako první zalila do ¾  hrníčku rumu a nechala je cca 20 minut louhovat) a ořechy (blanšírované mandle a vlašské ořechy). Pokud nemáš marcipán, použij pár kapek mandlového aroma. Ze surovin vypracuje těsto, zprvu se trochu lepí, ale po zpracování bude pružné a poddajné.

štola

2)       Těsto rozděl na 2 nebo 3 stejné díly, ty rozválej na 1 cm silnou placku, (pokud chceš použít marcipán, tak ho nastrouhaný rozlož na střed), boční strany přehni dovnitř a zabal jako „závin“. Štola by měla mít tvar válečku. Překlad dobře upevni, při pečení má štola tendenci se rozevírat. Takto zpracuj všechno těsto, hotové štoly dej na plech s pečícím papírem a potři rozpuštěným máslem. Během pečení potři ještě tak dvakrát.

3)       Po cca 40 minutách zkus špejlí zjistit, zda již není štola hotová (těsto by se nemělo lepit na špejli). Po vyndání ještě jednou potři štolu rozpuštěným máslem a posyp moučkovým cukrem. Po vychladnutí pocukruj ještě jednou, zabal do alobalu a dej do chladu. Anebo si rovnou uvař kafíčko a ochutnej.

Štola

 

 

Latest Posts

Nenech si ujít