I v dnešní době koluje v oblasti zdravé výživy ještě spousta mýtů a polopravd, které mohou odrazovat od správné výživy potencionální zájemce.

Mezi největší omyly patří tvrzení, že zdravé jídlo je bez chuti. To je obrovský omyl. I zdravá jídla mohou skvěle chutnat a přitom ještě našemu tělu prospívat. Stačí, když namísto dochucovadel a náhražek začnete pokrmy dochucovat čerstvými bylinkami. Čerstvé bylinky mají výraznou, čistou a zdravou chuť.

Snažte se o maximální přísun zeleniny

Nevynechávejte z jídelníčku masa, protože ta jsou zdrojem velkého množství bílkovin. Vyhýbejte se tučnějším masům a snažte se o co největší zapojení ryb do jídelníčku. Vždy se ale snažte o to, aby v pokrmu měla své zastoupení i zelenina. Neměla by nahrazovat maso, ale být součástí pokrmu. Je jedno, jestli ve studené podobě nebo v podobě teplé. Ideálním příkladem kombinace masa a zeleniny v jednom pokrmu jsou například kapustové karbanátky nebo vepřové kostky dušené s mrkví.

Snažte se vypustit sádlo a nahraďte jej kvalitním olejem

Zdroj: Pixabay.com
Zdroj: Pixabay.com

Existuje velké množství kuchařů a kuchařek, které na sádlo nedají dopustit a tvrdí, že nejlepší guláš se připravuje na sádle. Sádlo může být sebevíc chutné, ale ve velkém množství našim tělům neprospívá. Ideální je, pokud sádlo v teplé i studené kuchyni vyměníte za kvalitní olej. Při vyslovení pojmu kvalitní olej se vám zřejmě vybaví extra panenský olivový olej, ale existují i další druhy olejů, které jsou velmi chutné a zdraví prospěšné. Například rakytníkový olej nebo olej kokosový.

Hledejte superpotraviny

Superpotravina je v současnosti stále častěji využívaný pojem. Jedná se o souhrnný název potravin, které mají opravdu nadměrný obsah živin, vitamínů, minerálů a jiných tělu prospěšných látek. Obecně takové potraviny můžeme najít především v ovoci a zelenině, ale také mezi luštěninami nebo obilovinami. Velkým množstvím vitamínů a minerálů se může pyšnit například zelený ječmen a jeho účinky jsou velmi blahodárné. Jedná se o ječmen zpracovaný v době klíčení a růstu.

 

Komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.