Vypadá to, že nás konečně navštívila paní Zima a my budeme muset vytáhnout šály, čepice a rukavice. Jenže i přes to všechno venku bývá vlezlá zima a my bychom se raději zahřáli něčím dobrým. Znáš to, kdy venku fouká studený vítr, padá sníh a Ty zrovna trčíš na zastávce na tramvaj domu. Vánoční svátky plné obžerství jsou již ta tam a Tebe trápí nějaké to kilo navíc. Tak co, až přijdeš domu si udělat k jídlu něco lehkého a přitom sytého?

Nebudeš mít pocit, že jsi zase snědla něco navíc a nebudeš mít hlad. Zkus si připravit tuto lahodnou polévku plnou vitamínů, která Tě nejenom zasytí, ale hlavně také zahřeje. Udělej něco pro své zdraví, odlehči svému trávení a měj z toho dobrý pocit.

Na základ polévky potřebuješ:

  • 2 středně velké brambory nebo 1 velkou
  • 2 mrkve
  • 1 kedlubnu
  • cibuli
  • stroužek česneku
  • 2 kuřecí stehna (očištěná bez kůže a tuku)
  • polévkové bylinky

polévka

Nejdříve si dej vařit umytá kuřecí stehna na silný vývar, přidej polovinu cibule pokrájenou na měsíčky a asi půl lžičky soli. Maso vař něco okolo hodinky na mírném plameni, aby pustilo co nejvíce kuřecí chuti. Mezitím si připrav základ, do kastrůlku dej oškrábané pokrájené brambory, mrkev, kedlubnu a zbylou cibuli s česnekem. Přidej tolik vody, aby byla zelenina celá ponořená a mírně osol. Vař do změknutí až do rozvaření zeleniny, poté rozmixuj mixérem do hladkého hustého krému. Přidávej postupně přecezený vývar, tolik, jak chceš polévku hustou a nakonec přidej pokrájené kuřecí maso a případně dochuť solí.

Tak a teď máš hotový základ kuřecí krémové polévky, kterou můžeš už jen dochutit bylinkami. Pro mne je příliš jednoduchá, a málo sytá a tak jsem do polévky přidala zeleninu (mrkev, cuketa, pórek, celer, kapustu) a hrst rýžových těstovin.

Takovouto polévku si můžeš dát jako hlavní jídlo, které Tě zasytí jak k obědu tak i třeba k večeři, můžeš jí zařadit do svého dietního plánu a nebo se prostě zase chvíli stravovat lehce, aniž bys hladověla. Do základu polévky můžeš vlastně přidat cokoliv, – né vždy máme doma po ruce kořenovou zeleninu na polévku, tak použij hrášek, kukuřici, mraženou směs či jen zamíchej vajíčko.

No a pokud Ti tato polévka natolik zachutnala, připrav si příště třeba základ do mrazáku (nejlépe bez masa) na horší časy, kdy přijdeš z práce hladová nebo přijde nečekaná návštěva a uprav si jí dle libosti.

 

Komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here