Autor: Okatá číča

Byl zas opět jeden z krásných víkendů, nebe jasné, slunce pálí a ve vzduchu voní čerstvě posekaná tráva, každý přidal ruku k dílu na údržbě zahrady a já? Já dostala chuť grilovat a taky jsem měla v lednici zajímavé ingredience – chřest a jehněčí panenku.

Nápad a chuť přišla hned a tak jsem připravila lehký, jednoduchý a zdravý oběd – nech se třeba inspirovat a nebo příště prostě přijď také..

  • Pečené brambory

Omyté brambory se slupkou vcelku zabal do alobalu a dej na plech do trouby vyhřáté na 180°C. Peč cca 50 – 60 minut, pak je opatrně rozbal, rozřízni na polovinu a dogriluj na grilu venku.

Autor: Okatá číča
Autor: Okatá číča
  • Salát se zelených chřestem

Polníček, římský salát pokrájený (natrhaný) na kousky, cuketu, ředkvičky a cherry rajčátka (pokrájená na půlky, čtvrtky – dle velikosti), smíchej v míse (nejlépe rukama, aby se saláty neponičily) a připrav si chřest (já měla mladý z trhu, tudíž nebylo třeba konce loupat), pokud má stonek dole příliš tvrdý, odkroj nebo oloupej, dej do vroucí osolené vody povařit na cca 3-5 minut (stejný postup jako u kterékoliv čerstvé zeleniny – brokolice),  pak ochlaď studenou vodou a pokrájej na kousky cca 2 cm dlouhé a přidej do salátu. Já použila jen sůl, pepř a čerstvou citrónovou šťávu a olivový olej. Navrch nasyp semínka na salát (pinie, dýně, slunečnice …)

Autor: Okatá číča
Autor: Okatá číča
  • Maso – jehněčí panenky, kuřecí prsa

Kuřecí prsa pokrájej na plátky (klidně silnější, pokud jsou prsíčka menší, nech je vcelku), okořeň solí, čerstvým namletým pepřem a grilovacím kořením (kdybych měla použiji spíše rozmarýn nebo jiné bylinky) a dej do misky s bílým jogurtem (stačí jeden kelímek), nech marinovat min. 30 minut v lednici. Jehněčí panenku jen okořeň solí a pepřem, škoda přebít jejich chuť.

Autor: Okatá číča
Autor: Okatá číča

No a pak to všechno dej na rozpálený gril a ugriluj dle libosti. (Jehněčí panenky se smrskly na polovinu a stačí jim chvilka, když jsou na grilu příliš dlouho jsou tuhé a vysušené, postačí jim cca 5 – 7 minut s každé strany) Kuřecí prsa naložené v jogurtu jsou křehčí a jemnější a mají výtečnou chuť, pokud máš ráda česnek, přidej plátky do jogurtu nebo kari, dle tvé fantazie a chutí.

 

Autor: Okatá číča
Autor: Okatá číča

Komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here