Játrová paštika

Autor: Okatá číča

Vždy ráda zkouším něco nového, rychlého a dobrého, čím mohu překvapit své hosty. Tuto paštiku jsem už párkrát představila svým hostům a přátelům. Vždy zmizí během chvíle a kolikrát slyším: „chlebem si nebudu kazit chuť.“

Hlavně na tomto receptu nehledej vůbec nic složitého nebo časově náročného. Je to rychlá pochoutka, kterou můžeš podávat jako předkrm nebo dobrou svačinku na chleba pro svého muže či ratolesti.

A co k tomu potřebuješ?

  • 0,5 kg kuřecích jater (odblaněné a očištěné)
  • 2 velké cibule
  • 1 rajské (může být i měkčí)
  • kostku másla
  • 3 – 4 dcl červeného vína
  • bobkový list
  • nové koření
  • sůl, pepř
  • mandle (bez slupky – plátky nebo pokrájené na kousky)
  • sušené brusinky
  • plátky libové slaniny

doba přípravy 20 minut, chlazení 1 hodina

Autor: Okatá číča
Autor: Okatá číča

Zpěň na drobno nakrájenou cibulku na oříšku másla, přidej pokrájená očištěná kuřecí játra, orestuj ze všech stran. Přidej sůl. pepř, bobkový list, nové koření a podlij červeným vínem (trochu si nech ještě na pozdější podlití) a trochou vody. Dus pod pokličkou cca 10 minut, poté přidej pokrájené rajče, nejlépe bez slupky (po rozvaření ji snadno vyndáš i s kořením) a dus dalších  10 minut, pokud se vypařila více jak 2/3 tekutiny dolij vínem. Je to vlastně obdobný postup jako na dušená játra na cibulce.

Autor: Okatá číča
Autor: Okatá číča

Játra přendej do mísy i s trochou tekutiny bez koření,přidej cca 100 g másla (můžeš použít i s mořskou solí) a  rozmixuj ponorným mixérem dohladka, vmíchej pokrájené sušené brusinky a kousky mandlí. Naplň misky, které můžeš vyložit plátky slaniny a dej chladit do lednice. Paštika je nejlepší až druhý den po rozležení, dej si jí samotnou a nebo s kouskem tmavého toustu a plátkem rajčátka.

Autor: Okatá číča
Autor: Okatá číča

Nejlépe se skladuje v uzavíratelné skleněné nádobě a v lednici vydrží cca 5 dní, pokud Ti jí dřív někdo nesní. A jaké jsou ještě možné varianty?

Jednou jsem na dno misky nalila rozvařenou brusinkovou marmeládu s trochou želatiny a na toust vždy navrch dala kopeček brusinek,

také můžeš navrch paštiky v nádobě nalít rozpuštěné máslo, posolit nebo opepřit a po vychladnutí je paštika jemnější.

Místo másla vůbec můžeš použít smetanu ke šlehání, paštika má jemnější chuť, ale méně výraznou – přátelé říkali: „je dobrá, ale ta minulá byla lepší“.

Vlastně do ní můžeš použít cokoliv – divoké koření, nebo z části použít kachní játra nebo základ dělat na slanině.

Ať jí zkusíš jakkoliv, určitě budeš mít úspěch a možná si rozmyslíš zda si uděláš domácí nebo si koupíš tu vakuovanou, která vlastně jen po játrech pouze voní.

Latest Posts

Nenech si ujít