Zdroj: Pixabay.com

Polévka je grunt – to slyšel každý z nás hlavně v dětství asi milionkrát. Trochu smutné je, že většina lidí až v dospělosti zjistí, že je to pravda pravdoucí. Postupem času také zjišťujeme, že ty nejlahodnější polévky vaří babičky. V čem je kouzlo jejich umění a jak se naučit vařit stejně jako ony? Dozvíte se právě v tomto článku.

Nechte se inspirovat přímo od mistryně

Základním předpokladem úspěchu je pozorovací talent. Babičky už nevaří podle receptů, ale většinou „od oka“. Pokud tedy můžete, sledujte babičku přímo při vaření. Jedině tak můžete nejlépe odhadnout, jaké množství koření a jiných přísad do polévky přidává. Pokud už tuto šanci nemáte, musíte se spolehnout na váš vlastní odhad. Tu správnou kombinaci prostě budete muset najít sami. Nebojte se přísad dávat více, než byste dali normálně, právě to babičky s oblibou dělají.

Záleží na volbě

Pokud chcete, aby například hrášková polévka chutnala skutečně jako od babičky, musíte dobře promyslet, co do ní dáváte. Rozhodně nepoužívejte žádné náhražky. Věnujte se tomu a uvařte si pořádně silný vývar, který je základem skoro každé dobré polévky. Vařte hlavně z čerstvých potravin, používejte domácí jíšku atd., to vše má na výslednou chuť velký vliv. Pokud smažíte zeleninu, dělejte to spíše na sádle. Máslo používají babičky zřídka kdy. Důležité je také kapání, knedlíčky či jiná zavářka. I toto vše by mělo být domácí. Nebojte se, udělat domácí nudle jako od babičky, to není žádná věda. Stačí jen několik minut. Pokud budete vařit z kvalitních surovin, úspěch se dostaví. V případě používání chemických náhražek si koledujete minimálně o křeče v žaludku.

Inspirujte se

Ještě jedna rada na závěr: pokud už nemáte to štěstí se kuchařskému umění naučit přímo od babičky, jděte na to jinak. Můžete se inspirovat třeba ve starých kuchařských knihách. Jistě najdete plno zajímavých tipů.

Komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here