Žlučník je poměrně malý, a přesto dost důležitý orgán. Má hruškovitý tvar a nachází se na spodině jater. Žlučním má v lidském těle na starost skladování a úpravu žluči, která vzniká v játrech. Napomáhá tak vlastně trávení potravy.

Špatnou zprávou pro všechny je, že každého může žlučníkový záchvat překvapit a to poměrně nečekaně. Představíme si jak, žlučníkový záchvat vzniká, jak ho bezpečně poznáte a jak s ním bojovat.

Proč vzniká žlučníkový záchvat?

Žlučníkový záchvat signalizuje, že žlučník svou funkci nestíhá. Upozorňuje vás vlastně také na to, že potraviny, které jste v době před záchvatem snědli, nejsou pro váš organismus dobré. Pravdou je, že žlučníkový záchvat může být u různých lidí vyvolán různými potravinami. U někoho může být příčinou třeba i ovoce nebo zelenina. Nejčastěji ale žlučníkový záchvat vyvolají tučné a mastné potraviny. Velmi rizikové jsou smažené potraviny jako řízky, hranolky, bramboráky a další, tlusté maso (velmi nebezpečný je pečený bůček) či také jídlo z fastfoodu.

Jak se žlučníkový záchvat projevuje?

Žlučníkový záchvat je poměrně snadné identifikovat. Vše začíná tím, že zanedlouho po jídle cítíme nadměrný pocit plnosti. Objevuje se také plynatost a s ní spojený pocit nafouklého břicha. Následně se objeví palčivá bolest žlučníku. Bolest se objevuje na pravé straně pod žebry a může vystřelovat do zad. Bolest může být doprovázena pocity na zvracení či říháním.

Jak pomoci při žlučníkovém záchvatu?

Pokud se jedná o mírný záchvat, je dobré si lehnout, zůstat v klidu a požít léky proti žlučníkovému záchvatu. Záchvat poměrně rychle odezní. Jestliže je ale bolest intenzivní a neutichá, je nutné vyhledat lékařskou pomoc. Lékař může pomoci injekcí či léky. Pokud se ale velké záchvaty vrací, je nutná operace. Jedinou prevencí proti žlučníkovému záchvatu je žlučníková dieta.

Komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here